700 Yıllık Efsane: 7 tonluk at heykeline gözleri gibi bakıyorlar

2 Metre 50 Santim Uzunluğundaki Bazalt Taşından At Heykeli Şaşırtıyor

160 kilometre uzaklıkta bulunan Tekindere Mahallesi’nde yer alan 7 ton ağırlığındaki at heykeli, görenleri büyülemeye devam ediyor. Heykel, 2 metre 50 santim uzunluğunda ve 1 metre 30 santim yüksekliğinde.

Mahalle Muhtarı Vefa Kumaş, uzun yıllardır heykeli koruduklarını belirtti. Heykelin mahalle için sembolik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Kumaş, “Bu at heykeli nesiller boyunca korundu ve biz de aynı şekilde sahip çıkıyoruz. Mahallemizin simgesi haline geldi ve turistleri çekiyor. Bir projeyle heykeli daha korunaklı bir yere taşımayı planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Heykelin 700 Yıllık Bir Hikayesi Var”

Mahalle sakinlerinden Serhat Kumaş da heykelin 700 yıllık bir hikayesi olduğunu paylaştı. Heykelin asırlardır mahallelerinin simgesi olarak kaldığını ifade eden Kumaş, heykelin devamlı gözetim altında olduğunu ve nöbet tutar gibi koruduklarını söyledi. Ayrıca, heykel sayesinde çocuklarda tarihi eserlere karşı bir ilgi ve sahiplenme bilincinin oluştuğuna dikkat çekti.

Mahalle sakinlerinden Bahattin Çelik, at heykelinin mahalle için önemini vurgulayarak, “Geçmişten bugüne heykeli koruyan bir geleneğimiz var. Biz de bu geleneği sürdürüyoruz. Heykel, mahalle halkı için büyük bir değere sahip.” dedi.

“Tarihi Eser Uzmanı Heykeli İnceledi”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Başak, bazalt taşından yapılmış at heykelinin tarihini değerlendirdi. Heykelin Akkoyunlular ve Karakoyunlular döneminden kaldığını belirten Başak, heykelin boyutunun diğer mezar taşlarından farklı olduğunu ve yaklaşık 7 ton ağırlığında olduğunu açıkladı. Heykelde at koşumları, eyer ve kılıcın detaylı bir şekilde işlendiğini vurgulayan Başak, heykelin yaklaşık 700 yıllık bir geçmişi olduğunu ve koruma altına alınması gerektiğini ifade etti.

Related Posts

HIDIRELLEZ GÜL AĞACI RİTÜELİ YAPIMI: Hıdırellez’de gül ağacına dilek nasıl dilenir, ne zaman, saat kaçta gömülür? Gül ağacı yoksa ne yapılır? Hıdırellez sabahı neler yapılır, dilekler yakılır mı?

Hıdırellez gül ağacı ritüeli, en bilinen dilek dileme yöntemleri arasında yer alıyor. Tabiatın canlanmasını, toprağın bereketlenmesini, dertlerden kurtulunmasını ve Hızır ile İlyas peygamberlerin buluşmasını simgeleyen “Hıdırellez”, binlerce yıldır farklı gelenek ve inanışlarla yaşatılıyor. Baharı müjdeleyen Hıdrellez’de çeşitli dilekler dilenecek. 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanan bu gecede en yaygın bilinen dilek yöntemlerinden biri de istenen dilekleri kağıda çizerek gül ağacının altına kağıt gömülmesi olarak yer alıyor. Geçmişten bugüne, gül fidanına dilek bağlama ritüeli, akşam saatlerinde yapılıyor. Öte yandan vatandaşlar Hıdırellez’de gül ağacı yoksa ne yapılır? sorusuna da yanıt arıyor. Peki, Hıdırellez’de gül ağacına dilek nasıl dilenir, ritüel ne zaman, yapılır saat kaçta? İşte, Hıdırellez sabahı yapılacaklar ve gül ağacına dilek kağıdı gömme ile ilgili detaylar.

Bakan Tekin: ‘Erken tatil yok’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okulların erken tatil edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Bakan Tekin TRT Haber kanalında katıldığı Özel Röportaj programında, “Kurban Bayramı nedeniyle okulların erken tatil edilmesi söz konusu olacak mı?” sorusunu yanıtlarken bunun hukuken mümkün olmadığını ve bayram tatilinden sonra okulların 2 hafta daha eğitim öğretime devam edeceğini belirtti.

TR-YÖS giriş belgeleri erişime açıldı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM),  2025 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı giriş belgelerinin erişime açıldığını duyurdu.

En iyi üniversiteler belli oldu! Asya’da ilk 100’deyiz

Yapılan araştırmalar sonucu Asya’nın en iyi üniversiteleri açıklandı. Times Higher Education’ın (THE) raporunda, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ilk 100’de yer aldı. Sıralamada Türkiye’den 27 üniversite ilk 500’e girme başarısını gösterdi.

Haydi Tenise Projesi ile Çocuklar Tenisle Buluşuyor

Çocukların tenis sporuyla tanışmasını ve tenis kültürünün yaygınlaşmasını hedefleyen “Haydi Tenise” projesi, Gençlik ve Spor Bakanlığının desteği ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Tenis Federasyonu iş birliğinde 11 deprem ilinde eş zamanlı …

Kadın Çiftçilerin İklim Değişikliğiyle Mücadele Eğitimi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Mühendislik Fakültesi, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve kadın çiftçilerin bu süreçteki rolünü güçlendirmek amacıyla eğitim programı düzenledi. Mühendislik Fakültesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir