Her 3 kadından 1’i hiç jinekolojik muayene yaptırmıyor! Bu belirtilere dikkat

Erken Tanı İle Rahim Ağzı Kanserine Dikkat!

Dünyada en sık görülen rahim ağzı kanseri, ilişki sırasında ağrı, renk ve kokudaki değişiklikler, pelvik bölgede sızı ve bacaklarda şişlik gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Erken evrede tanı konulması durumunda ise erken tedavi ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

Rahim ağzı ve diğer kadın kanserlerinden korunmak için düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmak önemli bir adımdır. Adet düzeninin kontrol edilmesi, adet dönemlerindeki değişimlerin gözlemlenmesi ve vajinal akıntıların uzman bir doktor ile paylaşılması da sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.

Ülkemizde uygulanan rahim ağzı kanseri tarama programı sayesinde, lezyonların erken teşhisi mümkün olabilmekte ve tedavi süreci başlatılabilmektedir. Ancak bu süreç, kadınları psikolojik ve sosyal açıdan da olumsuz etkileyebilmekte ve bazen doktor kontrollerinin ertelenmesine neden olabilmektedir.

Rahim ağzı kanseri belirtileri hastalığın evresine göre değişiklik gösterebilmektedir. Erken evrede görülen belirtiler arasında vajinal akıntı, kötü koku, ara kanama ve ilişki sonrası kanama yer almaktadır. İlerleyen evrelerde ise karın alt bölgesinde ağrı, vajinal kanamada artış, işeme ve dışkılama alışkanlıklarında değişiklik gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Rahim ağzı kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Rutin kontroller sırasında alınan smear veya HPV testleri ile erken evrede teşhis edilebilen kanserler, genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmak ve olası belirtileri ihmal etmemek büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Alerji vakaları alarm veriyor! Uzmanlar artışa dikkat çekti

Son zamanlarda alerji vakalarında yükseklik olduğunu söyleyen uzmanlar uyarılarda bulundu. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ayşe Süleyman, “Gerçekten son dönemdeki artışı kendi pratiğimizde çok ciddi şekilde hissediyoruz. Bütün alerjik hastalıklarda besin alerjisi de atopik dermatit de alerjik rinit, astım, ilaç alerjisi hatta ve hatta anafilaksileri bile artmış olarak biz de birebir görüyoruz” dedi.

Herkes böyle uyuyor ama kimse yaptığı hatayı bilmiyor

Yanlış yastık seçimi geceleri sık uyanmaya, boyun ağrılarına ve yorgunluğa yol açabiliyor. Uzmanlar, vücut yapınıza ve uyku pozisyonunuza uygun doğru yastığı seçmenin, kaliteli bir uyku için ilk adım olduğuna dikkat çekti.

Yeterince dinlenemiyorsanız bu 3 yöntem sizi kısa sürede toparlayabilir

Günümüzün yoğun temposunda birçok kişi, yeterince uyusa bile kendini dinlenmiş hissetmiyor. Sürekli yorgunluk, düşük enerji ve odaklanma problemleri hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Uzmanlara göre, doğru yöntemlerle vücudu ve zihni kısa sürede toparlamak mümkün.

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Geçmeyen ses kısıklığına dikkat! Gırtlak kanseri habercisi olabilir

Konuşmanın günlük hayattaki yeri ve önemi tartışılmaz olsa da bu eyleme imkân sağlayan ses tellerinin pek önemsenmediği bir gerçek. KBB Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, ses teli sağlığı için 11 öneride bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir