Gazeteci Ali Sirmen’in cenaze töreni belli oldu
Türk basınının en kıdemli isimlerinden Cumhuriyet gazetesi yazarı ve gazetenin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanvekili olan Ali Sirmen, 84 yaşında hayatını kaybetti. Sirmen için 19 Mart 2024 Salı günü saat 11.30’da Cumhuriyet Gazetesi’nin önünde tören yapılacak. Sirmen’in cenazesi Tören sonrası Zincirlikuyu Mezarlığı Camisi’nde öğlen kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Gazeteci kimliğinin yanı sıra hukukçu olan, bazı film ve dizilerde de rol alan Sirmen, 84 yaşındaydı. Türk sanat müziği bestekârı ve keman sanatçısı Sadi Işılay‘ın torunu olan Ali Sirmen, bir süredir İstanbul’da bir hastanede tedavi görüyordu.
Ali Sirmen için 19 Mart 2024 Salı günü saat 11.30’da Cumhuriyet Gazetesi’nin önünde tören yapılacak. Tören sonrası Zincirlikuyu Mezarlığı Camisi’nde öğleyin kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
TGC’den baş sağlığı mesajı
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, Ali Sirmen’in ölümünün ardından başsağlığı mesajı yayınladı. Mesajda şu görüşlere yer verildi:
“Uzun yıllar gazeteci ve yazar olarak başarıyla hizmet veren üyemiz Ali Sirmen’i kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı ve sabır diliyoruz.”
GALERİ – Ali Sirmen’e veda: “Meslek büyüğümüz, ustamız, Cumhuriyet’in çınarı…”
Ali Sirmen kimdir? Türk sanat müziği bestekârı ve keman sanatçısı Sadi Işılay’ın torunu olan Ali Sirmen, 10 Kasım 1939 tarihinde İstanbul’da doğdu. Sirmen, Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuydu. Sirmen, köşe yazarlığına 1966 yılında Akşam gazetesinde başladı. Yeni Ortam’dan sonra uzun yıllar görev yapacağı Cumhuriyet’e geçti.
Ali Sirmen (solda) ve Nadir Nadi Cumhuriyet gazetesindeki “Dünyada Bugün” köşesini yazarken, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında ‘Barış Derneği’ davası kapsamında tutuklandı. Cezaevinde bulunduğu sırada, dönemin Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Hasan Cemal‘in önerisi üzerine “Samim Lütfü” takma adıyla köşe yazılarını sürdürdü. Daha sonra bu yazıları “Kelepçeli Yazılar” adlı kitapta bir araya getirdi. 12 Mart 1971 muhtırasının ardından Barış Derneği kurucuları arasında yer alan Sirmen, 12 Mart 1971 darbesinden 12 Eylül 1980 darbesine uzanan ülkesini “12’den 12’ye Türkiye” adlı kitabında anlattı.
Sirmen, 12 Eylül döneminde tutuklu olarak yargılanırken Cumhuriyet’in sahibi Nadir Nadi’nin 20 Ağustos 1991’de ölümünden sonra aynı yıl kasım ayında gazetede Hasan Cemal yönetimi ile İlhan Selçuk–Uğur Mumcu ekibi arasında çıkan büyük kavgada Cumhuriyet’ten ayrıldı. Hasan Cemal’e karşı İlhan Selçuk ekibiyle beraber hareket eden Sirmen, Uğur Mumcu ile birlikte, o dönemde Aydın Doğan‘a ait olan Milliyet’te yazmaya başladı. Hasan Cemal- Okay Gönensin ekibinin gazeteden aralıklı olarak ayrılmalarından bir süre sonra Cumhuriyet’e geri döndü. Cumhuriyet’te 6 Mart’ta yayımlanan “Laiklik nedir?” başlıklı yazısında, Türkiye’de laikliğin korunmadığını vurguladı.
Ali Sirmen ve avukat eşi Mine Sirmen, arka koltukta Uğur Mumcu Çok yönlü bir yazar olan, bazı film ve dizilerde de rol alan Ali Sirmen, Cumhuriyet’in hafta sonu ekinde “Bekri Çeşnici” takma adıyla yemek/mekân yazıları da kaleme aldı. İkinci Bahar televizyon dizisinde Antepli bir komiseri canlandırdı. Cumhuriyet adlı filmde ise gazetenin kurucusu olan Yunus Nadi Abalıoğlu’nu canlandırdı. SkyTürk kanalında Siyah-Beyaz isimli programın sunucularından biriydi. Ayrıca Cem TV’de Süheyl Batum ile Ayıptır Söylemesi isimli tartışma programını sundu. 2015 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. 20 Ağustos 2019’da 54 yıllık hayat arkadaşı, eşi Mine Sirmen’i kaybetti. Mine Sirmen ile evliliğinden Devrim (d. 1966) adında bir oğlu vardı. |
– Kelepçeli Yazılar |