Bordan yüksek koruyuculuğu olan cerrahi maske üretildi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) öğretim üyeleri, bor madeninden yüksek koruyuculuğa sahip, konforlu kullanım sunan cerrahi maskeler geliştirdi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi akademisyenleri, hastane ve sanayide kullanılmak üzere diğerlerinden daha fazla koruma sağlayan, kullanım kolaylığı sunan cerrahi maskeler geliştirmek için bir proje başlattı.

2023 yılında Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından desteklenen projede, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi tekstil mühendisliği bölümünden ve BAİBÜ kimya, hemşirelik ve mikrobiyoloji bölümlerinden akademisyenler bir araya geldi.

Projeyi yöneten Prof. Dr. Arzu Özcan İlçe’nin liderliğinde, Prof. Dr. Cevher Altuğ, Prof. Dr. Sibel Kaplan, Dr. Öğr. Üyesi Ganime Esra Soysal, öğretim görevlileri Şeyda Karabörk ve Sanaz Lakestani Sarkarati yer aldı.

Çalışmalar sonucunda, “aktif karbonlu yüksek filtrasyonlu bor maske (AK-B-MASK)” ve “yüksek filtrasyonlu bor maske (B-MASK)” adı verilen iki tip maske üretildi.

BAİBÜ Bilimsel Endüstriyel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde test edilen maskeler, kimyasal kirleticilere, bakterilere ve virüslere karşı diğerlerine göre daha yüksek bir filtreleme sağladı.

Uluslararası düzeyde Türk Patent Enstitüsü’ne başvurulan maskenin ticarileştirilme süreci planlanıyor.

“Maskelerin seri üretimi için çalışmalarımız var”

BAİBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Arzu Özcan İlçe, borun uçak endüstrisi, mobilya sektörü ve ilaç endüstrisi gibi çeşitli alanlarda kullanıldığını belirtti.

Özcan İlçe, yüksek koruyuculuğa sahip, kullanımı rahat maskeler geliştirmeyi hedeflediklerini ve bor kullanarak iki farklı tür maske ürettiklerini açıkladı.

Özellikleriyle ilgili bilgi veren İlçe, şunları söyledi:

“Diğer maskelerle maskelerimizi karşılaştırdık. N95/FFP2 ve N99/FFP3 maskeleri sağlıyor ama kullanıcıları zorluyor çünkü kalın dokuları nedeniyle solunum zorluğu çekiyorlar. Ayrıca, bunların karbondioksit tutma ile ilgili sorunları olduğu biliniyor. Maskemiz cerrahi maskeye benziyor, ancak içinde özel nanoteknoloji ile entegre ettiğimiz borlu filtremiz var. Cerrahi maske, N95/FFP2, N99/FFP3 ve kendi maskemizi çeşitli kimyasal kirleticiler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlara karşı geçirgenlik açısından karşılaştırdık. Ortamdaki kirleticilerden en iyi korunmayı sağlayan maskenin bizim borlu maskemiz olduğunu gördük. Maskelerimizin viral ve bakteriyel filtrasyonu N99 ve N95 maskeleriyle aynı, ancak kullanımı daha konforlu.”

İlçe, maskelerin sağlık sektöründe olduğu gibi uçucu organik bileşikler, hava kirliliği ve kimyasalların olduğu diğer alanlarda da etkili olacağını düşündüklerini belirterek, “Maskelerimiz hastanelerde, yoğun bakım ünitelerinde, ameliyathanelerde, acil servislerde, kliniklerde kullanılabileceği gibi otomotiv endüstrisinde, boya endüstrisinde ve diğer endüstrilerde de kullanılabilir.” şeklinde konuştu.

Maskelerin seri üretime geçebilmesi için girişimlerde bulunduklarını dile getiren İlçe, “Maskenin uluslararası patent başvurusunu yaptık. Maskenin ticarileşmesi için yatırımcılardan destek bekliyoruz.” dedi.

Related Posts

Yapay zeka işsiz bıraktı! 300 kişi kovulacak

Navigasyon şirketi TomTom yapay zeka dönüşümü sebebiyle 300 çalışanını işten çıkarma kararı aldı.

500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Bir sabah uyandığınızda evinizin, mahallenizin hatta tüm ülkenizin okyanus tarafından yutulduğunu düşünün… Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu sahne binlerce yıl önce gerçekten yaşandı.  Son bulgular, bu kayıp topraklarda bir zamanlar yarım milyondan fazla insanın yaşadığını gösteriyor.

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.

Cam şişelerde daha fazla mikroplastik olabilir

Araştırmacılar, şişe kapaklarındaki boyanın ana kirlenme kaynağı olabileceğinden şüpheleniyor.

Uçan su taksilerle geleceğe yolculuk! Çevreci ulaşımın yeni yüzü

Uçan su taksileri, şehirlerdeki ulaşım sorunlarına yenilikçi bir çözüm sunarak bilim dünyasının ve ulaşım uzmanlarının dikkatini çekti. Elektrikle çalışan, su üzerinde birkaç metre yükselerek ilerleyen bu araçlar, trafik karmaşasını ortadan …

Evcil hayvan bakımında kullanılan teknolojik mucizeler! Sevimli dostlarımız için akıllı çözümler

Evcil hayvan sahipleri için tüy dökme sezonu diye bir şey yok; tüyler her zaman her yerde! Ancak, teknolojinin hızlı ilerleyişi, evcil hayvan bakımını yeniden tanımladı. Otomatik kedi tuvaletlerinden akıllı su pınarlarına, evcil hayvan temizleme …