Bu baharatlar ilacın etkisini sıfırlıyor! Bilmiyormuşuz, eliniz bile gitmesin

Baharatlar ve İlaç Etkileşimi: Sağlığınız İçin Dikkat Edin!

Mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız baharatlar sadece yemeklerimize lezzet katabilir, aynı zamanda sağlığımızı da olumlu yönde etkileyebilir. Ancak uzmanlara göre, bazı baharatlar bazı ilaçlarla etkileşime girerek ilaç etkilerini azaltabilir. Baharatların ve ilaçların etkileşimi konusunda bilinmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi verilecektir.

Tarçın

Tarçın, mutfaklarda geniş bir kullanım alanına sahip olan ve sevilen bir baharattır. Kingston Üniversitesi’nde eczacılık alanında uzmanlaşmış olan Dr. Dipa Kamdar, tarçının içerisinde bazı farklı bileşikler bulunduğunu ve bu bileşiklerin sağlık üzerinde çeşitli etkilere sahip olabileceğini belirtmektedir.

Mississippi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen laboratuvar çalışmaları, bazı ilaçların vücuttan atılma hızını artırarak ilaç etkilerini azaltabileceğini göstermiştir. Özellikle kronik hastalıklar için ilaç kullanan kişilerde bu durum ciddi problemlere yol açabilir.

Tarçının çeşitlerinin risk düzeyini etkilediğini belirten uzmanlar, marketlerde sıkça bulunan Cassia tarçının yüksek miktarda kumarin içerdiğini ve kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabileceğini vurgulamaktadır.

Zerdeçal

Zerdeçalın aktif bileşeni kurkuminin, karaciğer enzimlerine müdahale ederek bazı ilaçların metabolizmasını etkileyebileceğini ifade eden Dr. Kamdar, zerdeçalın antidepresanlar, tansiyon ilaçları, kemoterapi ilaçları ve antibiyotikler üzerinde etkili olabileceğini söylemektedir.

Zencefil

Zencefilin hafif kan inceltici etkisi, antikoagülan ilaçlarla birlikte alındığında kanama riskini artırabilir. Diyabet ilaçlarıyla etkileşimine dair bulgular ise çelişkilidir. Alkol, özellikle antidepresanlar ve ağrı kesicilerle birlikte alındığında ciddi yan etkilere yol açabilir.

Baharatların yanı sıra bazı yiyecekler de ilaçlarla etkileşime girerek etkilerini değiştirebilir. Greyfurt, karaciğer enzimlerini etkileyerek bazı ilaçların vücutta birikmesine yol açabilir. Alkol, antidepresanlar ve ağrı kesicilerle alındığında ciddi yan etkilere neden olabilir. Süt ürünleri antibiyotik emilimini azaltırken, yeşil yapraklı sebzeler kan sulandırıcı ilaçların etkisini zayıflatabilir.

Related Posts

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.