Cam şişelerde daha fazla mikroplastik olabilir

Cam Şişelerde Daha Fazla Mikroplastik Olabilir

Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın son araştırmasına göre cam şişelerde satılan içecekler, plastik şişelerde satılanlardan daha fazla mikroplastik parçacık içerebilir.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre, soluduğumuz hava ve yediğimiz gıdalar yoluyla mikroplastiklere maruz kalmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısı yapılıyor.

Bilim insanları, insanların bu zehirli parçacıklara maruz kalma yollarını anlamayı umuyor. Önceki çalışmalar, plastik şişelerin diyabet riskini artırdığını göstermiştir.

Yayınlanan yeni bir araştırma, cam şişelerde satılan içeceklerde mikroplastiklerin yaygın olduğunu göstermektedir.

Fransız gıda güvenliği kurumu ANSES’e göre, cam şişelerde satılan alkolsüz içeceklerde, limonata, çay ve birada litre başına ortalama 100 mikroplastik parçacık bulunmaktadır.

Bilim insanları, bu oranın plastik şişelerde veya metal kutularda bulunan oranlardan 5 ila 50 kat daha fazla olabileceğini belirtmektedir.

Araştırmacılar, “Cam şişelerde satılan içeceklerin mikroplastik açısından daha fazla kirlenmiş olduğunu görmek bizi şaşırttı” demiştir. Araştırmanın yazarı Iseline Chaib, “Aksi bir sonuç bekliyorduk” şeklinde açıklama yapmıştır.

Bilim insanları, cam şişelerdeki mikroplastik parçacıkların, kapaklardaki boyanın rengi ve polimer bileşimi ile uyumlu olduğunu ve bu durumun kirliliğin ana kaynağı olabileceğini belirlemiştir.

Mikroplastik bulaşmasını azaltmak için, bilim insanları cam şişe üreticilerine, şişeleri kapatmadan önce yeni kapakları temizlemelerini önermektedir.

“Yeni kapakları önceden temizlemek, kapsüllenmiş şişe başına mikroplastik sayısını önemli ölçüde azaltabilir ve temizlenmemiş kapaklara kıyasla yaklaşık üç kat daha az olabilir” şeklinde açıklama yapılmıştır.

Araştırmacılar, cam şişeleri kapatmak için kullanılan kapakların depolama ve nakliye sürecinde aşınma ve sürtünmeye maruz kaldığını, bu nedenle parçacıkların şişelere bulaştığını düşünmektedir.

Temizlik önemlidir ve kapaktaki boya parçacıklarının mikroplastik bulaşmasını azaltabileceği bilinmektedir.

Related Posts

Yapay zeka işsiz bıraktı! 300 kişi kovulacak

Navigasyon şirketi TomTom yapay zeka dönüşümü sebebiyle 300 çalışanını işten çıkarma kararı aldı.

500 bin kişilik bir medeniyet sulara gömüldü: Bilim insanları şimdi peşinde

Bir sabah uyandığınızda evinizin, mahallenizin hatta tüm ülkenizin okyanus tarafından yutulduğunu düşünün… Kulağa bilim kurgu gibi gelse de, bu sahne binlerce yıl önce gerçekten yaşandı.  Son bulgular, bu kayıp topraklarda bir zamanlar yarım milyondan fazla insanın yaşadığını gösteriyor.

Sorunlu kablosuz kulaklığı çöpe atmayın: İşte çözüm önerileri

Müzik dinlerken, dizi izlerken ya da toplantıdayken bir anda kesilen sesler, kopan bağlantılar ya da sadece bir kulaklıktan gelen cılız bir tını… Tüm bu sorunlar, kablosuz kulaklık konforunun görünmeyen yüzünü oluşturuyor.

Uçan su taksilerle geleceğe yolculuk! Çevreci ulaşımın yeni yüzü

Uçan su taksileri, şehirlerdeki ulaşım sorunlarına yenilikçi bir çözüm sunarak bilim dünyasının ve ulaşım uzmanlarının dikkatini çekti. Elektrikle çalışan, su üzerinde birkaç metre yükselerek ilerleyen bu araçlar, trafik karmaşasını ortadan …

Evcil hayvan bakımında kullanılan teknolojik mucizeler! Sevimli dostlarımız için akıllı çözümler

Evcil hayvan sahipleri için tüy dökme sezonu diye bir şey yok; tüyler her zaman her yerde! Ancak, teknolojinin hızlı ilerleyişi, evcil hayvan bakımını yeniden tanımladı. Otomatik kedi tuvaletlerinden akıllı su pınarlarına, evcil hayvan temizleme …

MMA Türkiye, Yeni Siber Güvenlik Kanunu’nu değerlendirdi

Türkiye’nin dijitalleşmede hukuki altyapısını güçlendirdiğini belirten MMA Türkiye, Siber Güvenlik Kanunu’nun yanı sıra yapay zekâya yönelik düzenlemelerin de önümüzdeki dönemde gündeme gelebileceğinin altını çizdi.