Ekonomik büyümenin öncü göstergesi imalat sanayinde 13 aylık duraklama

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Nisan 2025 Raporu Açıklandı

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketi sonuçlarına göre, imalat sektöründe Nisan 2025 dönemi performansı değerlendirildi. Anket sonuçları, sektördeki iyileşmeye işaret eden eşik değeri olan 50’nin altında kalırken, manşet PMI endeksi nisan ayında bir önceki aya göre değişim göstermeyerek 47,3 seviyesinde gerçekleşti. Sektördeki performansta devam eden bozulma, faaliyetlerdeki kesintisiz yavaşlama eğiliminin 13. aya ulaştığını gösteriyor.

Üretimdeki Yavaşlama ve Yeni Siparişlerdeki Daralma Devam Ediyor

Nisan ayında üretimde yaşanan yavaşlama mart ayına kıyasla daha hafif olsa da 13. kez üst üste kaydedildi. Hem toplam hem de yurt dışından alınan yeni siparişlerdeki daralmaların devam ettiği gözlendi. Talep koşullarının iç piyasada ve dış pazarlarda durgun olması, imalatçıları yeni siparişlerdeki yavaşlamaya bağlı olarak istihdamı azaltmaya ve satın alma faaliyetlerini daraltmaya yöneltti.

Tedarikçilerin teslimatlarını hızlandırdığı gözlemlenen Nisan ayında girdi fiyatlarında yaşanan yükseliş, enflasyonun da artmasına sebep oldu. Türk lirasındaki değer kaybı ve ham madde maliyetlerindeki artış da bu durumu destekledi. Nihai ürün fiyatlarındaki enflasyon ivme kazanarak son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Nisan ayında uluslararası ekonomik belirsizliklerin Türk imalatçılarının karşı karşıya kaldığı zorlukları artırdığını belirtti. Ancak bazı göstergelerde izlenen iyileşme sinyalleri, sektörün potansiyel bir büyüme bölgesine doğru ilerleyebileceği umutlarını artırdı.

Birçok Sektörde Üretim ve İstihdam Düşüş Kaydetti

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI Nisan 2025 raporuna göre, yeni siparişlerde genel bir ivme kaybının yaşandığı ikinci çeyreğin başlangıcı, birçok sektörde üretim ve istihdamı düşüşe götürdü. Nisan ayında, ağaç ve kağıt ürünleri sektöründeki düşüş göze çarparken, gıda ürünleri sektörü pozitif bir büyüme kaydetti.

Nisan ayında, tekstil sektöründe yeni siparişlerde belirgin bir düşüş yaşanırken, yeni ihracat siparişlerinde ise artışlar gözlendi. Üretimde genel bir yavaşlama meydana gelirken, gıda ürünleri sektörü dışında diğer sektörlerde düşüş kaydedildi.

İstihdamın azalma eğiliminde olduğu sektörlerde çalışan sayıları gerilerken, işe alımların arttığı sektörler de bulunuyor. Girdi maliyetlerindeki artış ve talepteki azalma, genel olarak satın alma faaliyetlerinde yavaşlamaya neden oldu. Tedarikçilerin teslimat sürelerinde iyileşmeler görülürken, girdi fiyatlarındaki artış enflasyonu etkiledi.

Related Posts

Türkiye’nin komşularına ihracatında yüzde 5’lik artış!

Türkiye’nin komşuları Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Yunanistan’a yaptığı ihracat, 2025’in ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,8 artarak 13,3 milyar dolara çıktı. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye …

Avrupa Trump’a anında cevabı verdi

ABD Başkanı Donald Trump’ın, 1 Ağustos’tan itibaren Avrupa Birliği (AB) ve Meksika’dan ithal edilen ürünlere yüzde 30 oranında gümrük vergisi uygulanacağını açıklamasının ardından, Brüksel’den net bir yanıt geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von …

Mazot, gübre, tohum, fidan: Ödemeler başladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, toplam 865 milyon 356 bin TL tutarındaki destekleme ödemesinin bugün itibarıyla çiftçilerin hesaplarına yatırıldığını açıkladı. Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bereketli …

Trump’tan Kanada’ya şok: Yüzde 35 vergi kararı aldı

ABD Başkanı Donald Trump, 1 Ağustos’tan itibaren Kanada ürünlerine, sektörel tarifelerden ayrı olarak yüzde 35 gümrük vergisi uygulanacağını bildirdi.

Almanya’da konut inşaat maliyeti enflasyonu solladı

Konut sıkıntısının yaşandığı Almanya’da konut inşaatı maliyetinin genel enflasyondan daha hızlı arttığı bildirildi.

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.