Geçinmek için ikinci iş şart

Türkiye’deki Emekçilerin Uzun Çalışma Saatleri

Türkiye’de bugün milyonlarca emekçi, ek işlerle birlikte günlük 12 saate varan çalışma süreleriyle karşı karşıya kalıyor. Ancak İngiltere bu şartları 1802 yılında terk etti ve 1886’da 8 saatlik iş gününü evrensel bir hak olarak kabul etti. Türkiye ise hala tarih öncesinden kalma bir emek rejimi ile idare ediliyor. İktidar, emeği değersizleştirerek işçileri susturmaya ve yoksulluğa alıştırmaya çalışıyor, insanca bir yaşamı ise lüks gibi gösteriyor.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi: “En Uzun Mesai Türkiye’de”

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’de işçilerin artık iki yaşam sürdüğünü belirterek, çünkü bir yaşamla geçinemediklerini vurguladı. Akkuş İlgezdi, Avrupa’nın en uzun mesaisini yaptırıp Afrika’nın yoksulluk seviyesini dayatmanın, AKP iktidarının Türkiye için sunduğu tablo olduğunu ifade etti.

Akkuş İlgezdi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine atıfta bulunarak, Türkiye’nin Avrupa’da en uzun mesai yapılan ülke olduğunu hatırlattı ve şunları kaydetti: “Türkiye’de çalışan başına haftalık ortalama çalışma süresi 44.6 saattir. Ancak sahada durum çok daha farklıdır. Birçok işçi haftada 50-60 saati bulan mesailerle gece gündüz çalışmak zorunda kalıyor çünkü tek maaşla kira, fatura, çocukların okul masraflarını karşılamak imkansız hale gelmiştir. İşçilerin %65’i ek iş yapmadan geçinemiyor. %41’i ‘ek iş olsa yaparım’ derken, %24’ü zaten ikinci bir işte çalışmaktadır. Bu durum bize Türkiye’de emekçilerin artık sadece fazla değil, fazladan çalışarak ayakta kaldığını göstermektedir.”

Related Posts

Deprem bölgesinde istihdam tüm sektörlerde afet öncesindeki seviyeyi aştı

Deprem bölgesindeki 11 il ile Mersin, Bingöl ve Tunceli dahil edildiğinde, istihdam tüm sektörlerde afet öncesi seviyeyi aştı.

Teknosa’ya 17 milyon liralık para cezası

Rekabet Kurulu, teknoloji şirketi Teknosa’ya yüzde 25 indirimli bir şekilde 17 milyon liralık para cezası uygulanmasına karar verdi.

Avrupa’da saatlik iş gücü maliyeti ilk çeyrekte yükseldi

Avrupa Birliği’nde (AB) saatlik iş gücü maliyeti, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,1 arttı.

Yüksek faizler araç sektörünü etkiledi, sert düşüş yaşandı!

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Operasyonel Kiralama Sektör Raporuna göre, sektörün araç parkının yüzde 60,7’sini benzinli, yüzde 28,8’ini dizel araçlar oluştururken, hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 10,4 ile …

Bu kadarı beklenmiyordu! Cari 7,86 milyar dolar oldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, nisan ayında cari işlemler hesabı 7 milyar 684 milyon dolar açık verdi. Piyasa cari açığın 7 milyar 400 milyon dolar gelmnesini bekliyordu. Diğer yandan analistler 2025 …

En adaletsiz gelir dağılımı

Sanayiciler, kârların düştüğünü açıkladı. Kişi başı brüt işçilik maliyeti yüzde 86 yükseldi. Sendikacılar ise Cumhuriyet tarihinin en adaletsiz gelir dağılımının yaşandığını söyledi.