Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu: TTB montaj süresi uzatıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Akaryakıt Satışlarında Vergi Denetimine Yönelik Yeni Düzenleme

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt satışlarında vergi denetimini artırmak amacıyla hayata geçirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında, yeni nesil taşıt tanıma birimi montaj süresinin uzatıldığını duyurdu. Taşıt sahiplerinin 2 Haziran 2025 tarihine kadar gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini tamamlamaları halinde, araçlarına TTB montajı için tanınan sürenin 30 Haziran 2025’e kadar uzatıldığı bildirildi.

Montaj Süresi 30 Haziran 2025’e Kadar Uzatıldı

GİB tarafından yapılan açıklamada, UTTS kapsamındaki tüm taşıt sahiplerinin 2 Haziran 2025 tarihine kadar gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini yapmaları koşulu ile TTB montaj süresinin 30 Haziran 2025 tarihine kadar uzatıldığı belirtildi.

Kiralanan ve İşletmeye Dahil Olan Tüm Araçlarda Zorunlu

UTTS Uygulama Genel Tebliği kapsamında, kiralanarak veya işletmeye dahil edilen ve işte kullanılan taşıtlar için TTB taktırılma zorunluluğu getirilmişti. Mükelleflere, TTB, TTO ve diğer donanımlara ilişkin kayıt ve başvuru işlemlerini 2 Haziran 2025 tarihine kadar utts.gov.tr adresinden yapmaları halinde, montaj için tanınan sürenin 30 Haziran 2025 tarihine kadar uzatıldığı açıklandı.

Motosiklet Sahiplerine de UTTS Zorunlu

İşletme adına kayıtlı ve kiralama yoluyla edinilen motosiklet sahiplerinin de akaryakıt harcamalarının gider gösterilmesine bakılmaksızın 2 Haziran 2025 tarihine kadar utts.gov.tr adresi üzerinden gerekli kayıt ve başvuru işlemlerini yapmaları gerekmekte olup, 30 Haziran 2025 tarihine kadar araçlarının TTB montajını tamamlamaları gerekmektedir.

Montajı Tamamlamayanlara Cezai İşlem Uygulanacak

UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler Vergi Usul Kanunu’na göre hiç düzenlenmiş sayılacağından, süresi içinde yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükellefler akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyeceklerdir. Ayrıca, UTTS kapsamındaki taşıt sahiplerinin yükümlülüklerini zamanında yerine getirmemeleri halinde Özel Usulsüzlük Cezaları ile karşı karşıya kalabilecekleri belirtilmiştir.

UTTS sistemi ile vergi güvenliğini sağlamak ve denetim etkinliğini artırmak amaçlanırken, mükellefler uyarılarak yükümlülüklerini eksiksiz ve zamanında yerine getirmeleri konusunda bilgilendirildi.

Related Posts

Deprem bölgesinde istihdam tüm sektörlerde afet öncesindeki seviyeyi aştı

Deprem bölgesindeki 11 il ile Mersin, Bingöl ve Tunceli dahil edildiğinde, istihdam tüm sektörlerde afet öncesi seviyeyi aştı.

Teknosa’ya 17 milyon liralık para cezası

Rekabet Kurulu, teknoloji şirketi Teknosa’ya yüzde 25 indirimli bir şekilde 17 milyon liralık para cezası uygulanmasına karar verdi.

Avrupa’da saatlik iş gücü maliyeti ilk çeyrekte yükseldi

Avrupa Birliği’nde (AB) saatlik iş gücü maliyeti, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,1 arttı.

Yüksek faizler araç sektörünü etkiledi, sert düşüş yaşandı!

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Operasyonel Kiralama Sektör Raporuna göre, sektörün araç parkının yüzde 60,7’sini benzinli, yüzde 28,8’ini dizel araçlar oluştururken, hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 10,4 ile …

Bu kadarı beklenmiyordu! Cari 7,86 milyar dolar oldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, nisan ayında cari işlemler hesabı 7 milyar 684 milyon dolar açık verdi. Piyasa cari açığın 7 milyar 400 milyon dolar gelmnesini bekliyordu. Diğer yandan analistler 2025 …

En adaletsiz gelir dağılımı

Sanayiciler, kârların düştüğünü açıkladı. Kişi başı brüt işçilik maliyeti yüzde 86 yükseldi. Sendikacılar ise Cumhuriyet tarihinin en adaletsiz gelir dağılımının yaşandığını söyledi.