“HPV aşısı özellikle 9-26 yaş arasındaki bireylerde etkin koruma sağlıyor”

HPV Aşısı ile Serviks Kanserinden Korunmak Mümkün

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Mustafa Doğan, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı (serviks) kanserinde erken tespitin önemine dikkat çekti. Doç. Dr. Doğan, “Bu kanserin birinci önlemi, HPV aşısıdır. Özellikle 9-26 yaş arasındaki bireylerde etkin koruma sağlayan bu aşının 45 yaşına kadar uygulanması önerilmektedir” dedi.

Doç. Dr. Mustafa Doğan, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün sebep olduğu rahim ağzı kanserinin dünya genelinde kadınlarda en sık görülen 4. kanser türü olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de 2023 yılında 2.150 kadında bu kanser türüne rastlandığını belirtti.

HPV virüsünün genital siğillere sebep olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Doğan, virüsün ayrıca rahim ağzı kanseri, penis kanseri, vulva kanseri gibi ciddi kanser türlerine yol açabileceğine dikkat çekti. Erken tespitin ve koruyucu önlemlerin önemine değinen Doğan, “Rahim ağzı kanseri ölümcül olabilir. Bu nedenle aile sağlığı birimlerinde veya KETEM birimlerinde düzenli taramalar yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

“HPV Aşısı Cinsel Yaşam Öncesi Başlanmalı”

HPV virüsünün vücuda bulaşması durumunda ciltte siğillere neden olabileceğini belirten Doç. Dr. Doğan, aşının önemli bir koruyucu tedbir olduğunu söyledi. Doğan, “HPV aşısı özellikle 9-26 yaş arasındaki bireylerde etkin koruma sağlamaktadır. Ayrıca aşının cinsel yaşam öncesinde uygulanması, hastalıktan korunmada üstün bir başarı sağlamaktadır.” dedi.

HPV aşısının erken yaşlarda başlanmasının önemine vurgu yapan Doğan, hastalığın geç tespit edilmesi durumunda ciddi sonuçların ortaya çıkabileceğini ifade etti. Aşının yanı sıra düzenli taramaların da önemli olduğunu belirten Doğan, kadınların belirli periyotlarla sağlık kuruluşlarına başvurarak kontrol olmaları gerektiğini belirtti. (DHA)

 

Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa

Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – DEM Parti heyetinin siyasi parti ziyaretlerinde neler konuşuldu, yol haritasında neler var?

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Erdoğan gölgede kalmaya kararlı
 
TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılın ilk tuhaf Netflix sorusu; son 1 yılda kaç ay yaşlandınız?
 
TIKLAYIN – Benzine zam geldi: Fiyatlar gece yarısı güncellendi
 
 

 

Related Posts

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir