İktidar konut sözünün yüzde 8’ini tuttu

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odasdepremin birinci yılında şubelerden eş zamanlı açıklama yaptı. TMMOB’un açıklamasında kısa vadede bitirilip teslim edilebilecek konut miktarının TOKİ verilerine göre 25 bin civarında olduğu savunuldu. Bu sayının siyasilerin geçen yıl verdiği sözlerin ancak yüzde 8’ine tekabül ettiği belirtildi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin birinci yılı dolayısıyla İnşaat Mühendisleri Odası Türkiye genelinde eş zamanlı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, afetin ardından bir yıla dönüp bakıldığında ‘ciddi bir çalışmanın yapılmadığı’ savunularak seçim öncesi verilen taahhütlerin ötelendiği ifade edildi.

İHALESİ YAPILAN 108 BİN KONUT

Açıklamayı İMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ahmet Onur Özergene okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

– Siyasi iktidarın deprem sonrası kentlerin yeniden ayağa kaldırılması, hayatın normale döndürülmesi doğrultusunda 319 binin bir yıl içerisinde teslim etmek kaydıyla 650 bin konutun yapılacağı yönündeki beyanlarının oldukça gerisinde kaldıkları görülmektedir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hasar tespit raporlarına ve TOKİ’nin resmi internet sitesinde yayınlanan bilgilere göre hazırlanan tablo yer almaktadır. Bu tabloya göre, 11 il kapsamında yıkılan veya yıkılacak olan konut toplam 674 bindir. Siyasi yetkililerin 650 bin konut yapılacağına dair ifadeleri bu ihtiyaca yöneliktir.

– Son 1 yılda TOKİ tarafından ihalesi yapılmış konut miktarı ise toplamda 108 bin 936 adet. Bu ihalelerin toplam bedeli 204 milyar lira. Kısa vadede bitirilip teslim edilebilecek konut miktarı TOKİ verilerine göre 25 bin civarında. Bu durum siyasilerin geçen yıl verdikleri sözlerin veya ortaya koydukları hedefin ancak yüzde 8’ine tekabül etmektedir.

SİMGE BİNA YIKILACAK

Öte yandan Kahramanmaraş depremlerinde kent merkezinde yıkılmayan nadir binalardan biri olan ve deprem sonrası simge haline gelen İnşaat Mühendisleri Odası binası rezerv alana dahil edildi.

İMO Ankara Şubesi Başkanı Bülent Tatlı “Ayakta duran bir yapımızdı. Bizim yüz akımız olarak görülmüştü. Bölgeden aldığımız bilgiye göre rezerv alanı içerisine alındı ama şu anda bir tebliğe bir yıkıma dahil bir bildirim yok. Yapılan projelere baktığımızda sanki o bina orada yokmuş gibi yeni binaların projelerini görüyoruz. Bunun anlamı ‘yıkacaklar’ gibi görünüyor” dedi.

Tatlı, kendilerine gelen bilgide binanın yıkımının ardından başka bir yer gösterildiğini belirterek “Niye yıkıyorsunuz ki aslında onu korumalısınız. O bizim anıtsal bir verimiz olarak kalmalı. Bir taraftan bir işin nasıl yapıldığının göstergesi olarak görülmeli ki ders almalıyız sonrası açısından… Hep diyoruz ya 1999 depreminden sonra bu milat olmalı diye. Dedik ki 6 Şubat milat olsun 6 Şubat’tan kaynaklanan bütün verileri ortadan silerseniz hafızayı yok edersiniz” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir