NASA milyarlarca dolara mal olan James Webb Uzay Teleskobu’ndan yeni manzaralar paylaşmaya devam ediyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi son olarak James Webb’in bir ötegezegeni görüntülediğini tespit etti.
HIP 65426 b isminin verildiği gezegen 2017 yılında tespit edilmişti. Jüpiter’den 6-12 kat daha büyük olan bu gezegenin yaşının 15-20 milyon ortasında değiştiği kestirim ediliyor.
Gezegenimiz Dünya’nın yaşı ise 4.5 milyardan fazla. Ancak HIP 65426 b, Dünya’nın binlerce katı büyüklüğünde. Ayrıyeten gezegenin kendi yıldızına uzaklığı Dünya’nın Güneş’e uzaklığının yaklaşık yüz katıdır.
Webb dört farklı kızılötesi bandında imaj kaydı yapabiliyor. Gezegenin kendi güneşine uzaklığı nedeniyle teleskop iki devasa gök cismini ayırabildi. Ara kısa olsaydı, yıldızdan yayılan ışık gezegeni gölgede bırakacaktı.
Görüntüleri tahlil eden grubun başkanı ve Santa Cruz California Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan Aarynn Carter, “Bu manzarayı elde etmek uzay hazinesi aramak üzere hissettirdi” dedi.
Carter, “İlk başta yıldızdan gelen ışığı görebiliyordum, fakat dikkatli imaj sürece ile bu ışığı ortadan kaldırabildim ve gezegeni ortaya çıkardım” şeklinde konuştu.
Son olarak Carter, “Bence en heyecan verici şey, daha yeni başlamış olmamız. Fizik, kimya ve oluşumlarına ait genel anlayışımızı şekillendirecek çok daha fazla ötegezegen manzarası var. Hatta daha evvel bilinmeyen gezegenleri de keşfedebiliriz” yorumunda bulundu.