Meclis’e sunuldu: Üniversitelere ‘Boğaziçi’ tarifesi mi geliyor?

15 Temmuz Sonrası KHK’lerle Yapılan Değişiklikler AYM Tarafından İptal Edildi

15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin ardından Türkiye’de OHAL ilan edildi ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) yayınlandı. Bu KHK’ler kapsamında yükseköğretimde önemli değişiklikler yaşandı.

2016 yılında çıkarılan 676 sayılı KHK ile üniversitelerde rektör seçimleri kaldırıldı ve rektörlerin atanmasında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen adaylar arasından seçim yapılması kararlaştırıldı.

2018 yılında ise 703 sayılı KHK ile devlet ve vakıf üniversitelerine rektör atanmasında tam yetki Cumhurbaşkanı’na verildi. Vakıf üniversitelerinde ise rektör ataması mütevelli heyetinin teklifi üzerine gerçekleştirilecekti.

CHP’nin AYM’ye Başvurusu

CHP, 703 sayılı KHK’de yer alan Cumhurbaşkanı tarafından rektör atama düzenlemesini Anayasa’ya aykırı bulduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. AYM, yapmış olduğu incelemeler sonucunda Cumhurbaşkanı’nın rektör atama yetkisinin Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti ve bu düzenlemeyi iptal etti.

Kararın 4 Haziran 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanmasının ardından, iptal hükmünün yürürlüğe girmesine sadece iki haftalık bir süre kaldı.

Hükümet ise geçtiğimiz hafta Meclis’e yeni bir yasa teklifi sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, YÖK üyesi ve üniversite rektörü atamalarında tam yetki verilmesini içeren torba yasa teklifi, Meclis’te görüşülmeye başlandı.

Related Posts

İsrail’in vurduğu Gazze’de cenazeler ‘at arabalarıyla’ taşındı

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik aralıksız süren saldırıları nedeniyle bölgede sağlık hizmetleri yetersiz kalırken, ambulans eksikliği nedeniyle Filistinliler yaşamını yitiren yakınlarının cenazelerini at arabalarıyla Han Yunus’taki …

Erdoğan adaylık için konuşmuştu: Yanıtı Bahçeli’den geldi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Macaristan ziyaretinin hitamında yaptığı açıklamalar arasında bulunan, “Benim tekrar aday olma derdim yok” ifadesi bizim nazarımızda adil ve hakkaniyetli bir hal beyanı değildir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk milletinin, yeni yüzyılın yol haritasını çizen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a çok ihtiyacı olduğu tartışmasız bir tarih ve hayat gerçeğidir. Derdi vatan ve millet olan bir Cumhurbaşkanı’nın yolundan caymaya hakkı yoktur” dedi.

Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu’na hapis cezası

Gezi Parkı olaylarıyla ilgili ID İletişim’in sahibi menajer Ayşe Barım hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tanık sıfatıyla ifadeleri alınan oyuncular Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu’na ‘yalan tanıklık’ suçundan hapis cezası verildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Aleyna Çakır’ın ölümüne ilişkin davada, keşif talebi reddedildi

Ankara’da evinde ölü bulunan ‘Aleyna Çakır’ adıyla bilinen Sema Esen’i (21) intihara sürüklediği iddiasıyla erkek arkadaşı Ümitcan Uygun’un yargılandığı davada, mahkeme olay yerinde keşif talebini reddederek duruşmayı erteledi.

İngiliz aileden korkunç iddia: ‘Türkiye’de ölen eşimin kalbini çaldılar’

İstanbul tatili sırasında hastalanarak hastaneye kaldırılan İngiliz Beth Martin’in ölümünden sonra cenazesi ülkesine gönderildi. Ancak İngiltere’de yapılan otopside kalbinin yerinde olmadığı ortaya çıktı. Ailesi, kalbin organ ticareti için izinsiz alındığını öne sürüyor.

Türkiye-Suriye Üniversitesi açılıyor: ‘Bilimsellikten uzak siyasi bir proje’

İktidarın Suriye’de üniversite açma adımını değerlendiren Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Evrim Gülez, “Ülkemizdeki üniversitelerde anti-demokratik uygulamalar ortadayken Suriye’de seçkin bir üniversite kurulacağı iddiasının hiçbir inandırıcı tarafı yok. İktidarın Suriye siyasetinde rol oynayabilmek adına böyle bir projeyle ortaya çıkması ne Türkiye ne de bölge halklarının yararına atılan bir adımdır” dedi.