OECD Türkiye’nin büyüme oranını düşürdü

Türkiye Ekonomisi ve Küresel Büyüme Tahminleri

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), küresel ekonomiye yönelik belirsizlikler nedeniyle büyüme tahminlerini revize ederek, bu yıl ve 2026 için yüzde 2,9’a düşürdü. Türkiye ekonomisinin de bu yıl yüzde 2,9 büyüyeceğini öngören OECD, Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayınladı.

Rapora göre, ekonomi ve ticaret politikalarındaki belirsizlikler son birkaç ay içinde önemli ölçüde arttı. Bu belirsizlikler, iş dünyası ve tüketici güvenini olumsuz etkilerken, ticaret ve yatırımları baskılamaya başladı. Küresel ekonomiye yönelik büyüme tahmini aşağı yönlü revize edilerek, bu yıl ve 2026 için yüzde 2,9 olarak güncellendi. Geçen yılki yüzde 3,3’lük büyümenin ardından bu düşüş dikkat çekici.

ABD, Kanada ve Meksika gibi ülkelerde ekonomide yavaşlama öngörülürken, Çin ve diğer bazı ülkelerde daha sınırlı bir zayıflama bekleniyor. Özellikle ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 1,6 ve 2026’da yüzde 1,5 büyüyeceği tahmin ediliyor. Avro Bölgesi’nde ise büyümenin artarak devam edeceği belirtiliyor.

Türkiye ekonomisi ise 2023’teki yüzde 5,1’lik büyümeden sonra 2024’te yüzde 3,2 büyüdü. Bu durum, ekonominin iç tüketim yerine net ihracata dayalı bir yapıya doğru evrildiğini gösteriyor. Türkiye’de enflasyonun gerilemesi ve Türk lirasındaki değer kazancı olumlu bir etki yaratırken, OECD Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,9 ve gelecek yıl yüzde 3,3 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Özellikle sıkı para politikasının enflasyonu düşürmede etkili olduğu vurgulanırken, politika faizindeki kademeli düşüş ve dezenflasyon süreciyle birlikte tüketim ve yatırımların destekleneceği öngörülüyor. Türkiye’nin istikrar odaklı politika çerçevesini sürdürerek, yapısal reformlarla büyüme potansiyelini artırması gerektiği belirtiliyor.

Bu doğrultuda, mali konsolidasyonun devam ederek bütçe açığının azaltılması ve öngörülebilir politika ortamının yatırımcı güvenini artırması bekleniyor. Sermaye ve transfer harcamalarının azaltılmasıyla mali konsolidasyonun sağlanması, Türkiye’nin ekonomik büyümesine olumlu şekilde katkı sağlayabilir.

Related Posts

Aramalarda ‘yapay zekâ’ özeti için suç duyurusu

Google, arama sonuçlarında sunduğu yapay zekâ özetleri nedeniyle Avrupa Birliği’nde bağımsız yayıncılardan oluşan bir gruptan rekabet şikâyeti aldı.

Emeklilerin zamlı maaşları kuruşu kuruşuna hesaplandı. Bankaya ek ödemeli olarak yatacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Ocak-Haziran dönemi enflasyon oranını yüzde 16.67 olarak duyurdu. Bu veriyle birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranları da kesinleşti. SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri maaşlarını yüzde 16.67 …

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı! (04 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,1 artışla 12.104,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 12.111,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Çiftçinin hesabına toplamda 2 milyar lira yattı

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkşeker aracılığıyla toplamda 2 milyar 465 milyon TL’nin pancar üreticilerinin hesabına yatırıldığını açıkladı. BAKAN DUYURDU Hayırlı olsun diyerek duyuran Yumaklı …

Yatırımcı güvenli limana dönüyor: Altın fiyatları yükselişte! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 2 Temmuz 2025 Çarşamba altın fiyatları…

2 Temmuz 2025 Çarşamba altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 2 Temmuz 2025 Çarşamba altın fiyatları…

Zamlı maaşlar yarın açıklanacak: Memur ve emekli ne kadar zam alacak?

Milyonlarca emekli ve memur için merakla beklenen maaş artış oranları, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Temmuz’da açıklayacağı haziran ayı enflasyon verileriyle netleşecek. Yılın ikinci yarısında geçerli olacak zam oranı, hem memurların hem de emeklilerin gelirini doğrudan etkileyecek.