‘Sigarayı 1 Ocak’ta bırakan, bir haftada bir günü geri kazanacak’

Sigarayı Bırakmanın Yaşam Üzerindeki Etkileri

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Sinem İliaz, sigarayı bırakmanın sadece yaşam süresini uzatmakla kalmadığını, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için kritik bir adım olduğunu belirtti.

İngiltere’deki University College London tarafından yapılan son araştırmaya göre, her bir sigara, bir kişinin yaşam süresinden ortalama 20 dakika çalıyor. Bu, sigaranın zararlı etkilerinin daha önce tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu gösteriyor. 20’lik bir paket sigara, bir kişinin yaşamını yaklaşık yedi saat kısaltıyor.

‘Sigara Sağlıklı Yılları da Çalıyor’

Prof. Dr. Sinem İliaz, araştırma bulgularına dikkat çekerek, sigaranın ölümcül etkilerinin yıllar içinde çok daha net bir şekilde ortaya çıktığını belirtti. “Sigara tiryakilerinin sağlık ve yaşam beklentisi üzerindeki etkileri çok daha büyük. Bu yeni çalışma, sigara içmenin, yalnızca yaşam süresini kısaltmakla kalmadığını, sağlıklı yılları da çaldığını gösteriyor. Özellikle orta yaşta sigara içmeye başlayanlar, hastalıkların etkilerini çok daha erken yaşamakta ve hayatın ilerleyen yıllarında ciddi sağlık problemleriyle karşılaşmaktadır” dedi.

Araştırmaya göre, günde 10 sigara içen bir kişi, sigarayı 1 Ocak’ta bırakırsa, 8 Ocak’a kadar bir gününü geri kazanmış olacak. Eğer 5 Şubat’a kadar bırakırlarsa, bir hafta, 5 Ağustos’a kadar bıraktıklarında ise bir ay kazanmış olacaklar. Yıl sonuna kadar sigara içmeye devam etmiş olsalardı, kaybedecekleri 50 günü önlemiş olacaklar.

Prof. Dr. Sinem İliaz, bu bulguların sigara içicileri için uyarıcı olmasını beklediklerini ifade ederek, “Sigara içenlerin bu zararlı alışkanlıktan bir an önce vazgeçmeleri gerekiyor. Sigara içmenin hiçbir güvenli seviyesi yoktur. Her bir sigara, kalp hastalıkları, kanser ve inme riskini arttırır. Ancak sigarayı her yaşta bırakmak, sağlıklı bir yaşam için önemli bir adımdır” diye ekledi.

‘Her Yıl Dünyada 8 Milyon Kişinin Ölümüne Neden Oluyor’

Sigara içmenin dünyada en yaygın önlenebilir hastalık ve ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sinem İliaz, “Sigara kullanımı, her yıl dünya genelinde 8 milyon, Türkiye’de ise 80 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Birçok sigara içicisi, sigara içmenin ne kadar büyük bir tehlike oluşturduğunu yeterince fark etmiyor. Sigara içmenin zararları, sadece yaşam süresini kısaltmakla kalmaz, aynı zamanda bireylerin sağlıklı yaşam yıllarını da yok eder” diye konuştu.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Sağ üst karın ağrısını asla hafife almayın

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Ersan, karnın sağ üst tarafındaki ağrının ciddiye alınması gerektiğini, sürekli hazımsızlık, şişkinlik ya da sarılık gibi belirtilerin ciddi karaciğer veya safra kesesi hastalıklarının ilk sinyalleri olabileceğini belitti.

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Saç ekiminden etkili sonuç almak için “masaj yaptırın” önerisi

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir