TCMB’nin analizine göre Türkiye dünyaya daha fazla ürün satıyor

Türkiye’nin Küresel Ticarete Entegrasyonu Güçleniyor: İhracat Çeşitliliği Artıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yapısal ekonomik araştırmaları, ürün ve özellikle ürün-ülke çeşitliliğindeki artışın Türkiye’nin küresel ticarete daha sağlam entegre olduğunu ortaya koyuyor.

TCMB uzman yardımcıları Didem Yazıcı ve Enver Sait Kurtaran tarafından hazırlanan “Türkiye’nin İhracat Çeşitliliği” analizi, Merkezin Güncesi blogunda yayımlandı.

Analizde, küresel ticaretin dönemsel kesintilere maruz kaldığı zamanlarda, çok az ürün veya bölgeye odaklanan ülkelerin daha fazla etkilendiği belirtilerek, Türkiye’nin ihracat çeşitliliğinin bu tür krizlere karşı direncini artırdığı vurgulandı.

2013-2024 döneminde Türkiye’nin ihracatındaki ürün ve ürün-ülke çeşitliliğinin artışının hesaplandığı analizde, Türkiye’nin ihracatını gerçekleştirdiği farklı ürün ve ürün-ülke sayısının yükseldiği görüldü.

Yapılan analize göre, Türkiye’nin ihracat yaptığı ürün sayısı artarken, ürün-ülke kombinasyonu %40’ın üzerinde artarak Türkiye’nin daha karmaşık ve dayanıklı bir ihracat ağına sahip olduğunu gösterdi.

Analizde, Türkiye’nin ihracat çeşitliliğindeki artışın küresel düzeyde benzer bir artışla bağlantılı olabileceği belirtilerek, diğer ülkelerin ihracat çeşitliliğinin de değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye’nin, dünya genelinde ihracatı gerçekleştirilen ürün ve ürün-ülke sayılarına oranlandığı analizde, Türkiye’nin 2023’te dünya ihracatının yaklaşık %84’ünü gerçekleştirdiği ortaya çıktı.

Analizde, Türkiye’nin diğer ülkelere kıyasla ihracat çeşitliliğinde güçlü bir performans sergilediği ve 2023’te küresel ihracat pazarlarının %22’sinde yer aldığı belirtildi.

Analiz, Türkiye’nin ihracatının dengeli dağılmasının, dış şoklara karşı direncini artırdığını ve çeşitlendirmedeki başarısını ortaya koyduğu ifade edildi.

Türkiye’nin ihracat performansındaki genel gelişmelerin yanı sıra, katma değer ve teknoloji seviyesindeki ilerlemelerin de dikkate alınması gerektiği vurgulandı.

Related Posts

Aramalarda ‘yapay zekâ’ özeti için suç duyurusu

Google, arama sonuçlarında sunduğu yapay zekâ özetleri nedeniyle Avrupa Birliği’nde bağımsız yayıncılardan oluşan bir gruptan rekabet şikâyeti aldı.

Emeklilerin zamlı maaşları kuruşu kuruşuna hesaplandı. Bankaya ek ödemeli olarak yatacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Ocak-Haziran dönemi enflasyon oranını yüzde 16.67 olarak duyurdu. Bu veriyle birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranları da kesinleşti. SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri maaşlarını yüzde 16.67 …

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı! (04 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,1 artışla 12.104,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 12.111,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Çiftçinin hesabına toplamda 2 milyar lira yattı

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkşeker aracılığıyla toplamda 2 milyar 465 milyon TL’nin pancar üreticilerinin hesabına yatırıldığını açıkladı. BAKAN DUYURDU Hayırlı olsun diyerek duyuran Yumaklı …

Yatırımcı güvenli limana dönüyor: Altın fiyatları yükselişte! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 2 Temmuz 2025 Çarşamba altın fiyatları…

2 Temmuz 2025 Çarşamba altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 2 Temmuz 2025 Çarşamba altın fiyatları…

Zamlı maaşlar yarın açıklanacak: Memur ve emekli ne kadar zam alacak?

Milyonlarca emekli ve memur için merakla beklenen maaş artış oranları, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 3 Temmuz’da açıklayacağı haziran ayı enflasyon verileriyle netleşecek. Yılın ikinci yarısında geçerli olacak zam oranı, hem memurların hem de emeklilerin gelirini doğrudan etkileyecek.