Vatandaş faizden kaçtı, karta yüklendi: Kredi kartı harcamaları tarihinde bir ilk!

Ekonomi ve Finans Haberleri: Faiz Artışları, Kredi Kartı Kullanımını Artırıyor

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, 19 Mart’ta başlayan siyasi sarsıntılar finansal piyasalarda da etkisini gösterdi. Merkez Bankası’nın faiz artışlarıyla birlikte ihtiyaç kredisi faizleri aylık yüzde 6 seviyesine yaklaşırken, sabit kalan kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) faizleri, vatandaşın tercihini değiştirdi. Bu durum, bireysel kredi kartı ve KMH kullanımında rekor seviyede artış yaşanmasına neden oldu.

Kart Faizinde Tavan Sınırlı İlgi Büyük

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya çıkarmasının ardından bankalardaki ihtiyaç kredi faizleri tırmanışa geçti. Ancak kredi kartı ve KMH faiz oranları, Kasım 2024’te yapılan düzenleme nedeniyle bu artıştan etkilenmedi. Bu durum, tüketiciyi kredi kartlarına yönlendirdi.

İhtiyaç Kredisi Faizi Yüzde 6’ya Dayandı

Yükselen kredi faizleriyle birlikte bankalar ihtiyaç kredilerinde aylık faizi yüzde 6 sınırına kadar çıkardı. Aynı dönemde kredi kartı faizlerinin en fazla yüzde 5 seviyesinde kalması, kart kullanımını teşvik etti. Geçen yılın Haziran ayında da benzer bir tablo yaşanmış, faiz artışları öncesinde kart ve KMH kullanımı hızla yükselmişti.

Kart Harcamalarında Rekor Büyüme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 11 Nisan haftasında bireysel kredi kartı bakiyesi ilk kez 2 trilyon lirayı geçti. Aynı haftada kredili mevduat hesabı bakiyesi de 522 milyar lirayı aşarak yarım trilyon sınırını geçti.

14 Mart’tan bu yana geçen 4 haftada:

  • Kredi kartı bakiyesi %5,12 arttı
  • KMH bakiyesi %5 yükseldi
  • İhtiyaç kredisi büyümesi sadece %2,68 ile sınırlı kaldı

Yılbaşından bu yana artışa bakıldığında ise:

  • Kredi kartı bakiyesi %11,7
  • KMH bakiyesi %19,75 oranında büyüdü

Büyüme Hızı Hızlanıyor

Merkez Bankası verileri de büyümenin hız kazandığını gösteriyor.

14 Mart haftasında bireysel kredi kartlarında 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme oranı %37,27 iken,

11 Nisan haftasında bu oran %43,01’e yükseldi.

Toplam kredi kartı büyümesi de aynı dönemde %26,69’dan %35,16’ya çıktı.

Bankalar Faizi Artırdı, Müşteri Karta Yöneliyor

Ekonomim’in izlediği özel bir bankanın verilerine göre 19 Mart’tan bu yana ihtiyaç kredi faizleri istikrarlı şekilde yükseldi.

17 Mart’ta %4,69 olan aylık faiz oranı,

24 Mart’ta %5,19’a çıkarıldı

14 Nisan’da %5,29’a ulaştı

21 Nisan’da ise %5,44 seviyesine geldi

Bankaya göre değişmekle birlikte, şu anda ihtiyaç kredisi faizleri %4,6 ile %6,3 arasında seyrediyor.

Faizler Yükselirken Kartlar Rahatlatıyor

Vade uzadıkça faiz düşse de 12 ay vadeli kredilerde bile %5’in altında faiz bulmak neredeyse imkânsız. Bu nedenle tüketici, kredi yerine daha düşük faizli kredi kartına ve kredili mevduat hesabına yöneliyor.

Sonuç olarak, kredi kartı borçları hem daha cazip hale geldi hem de hızla büyümeye devam ediyor. Görünen o ki bu eğilim, bir süre daha devam edecek.

Related Posts

Metro Türkiye, Türk Somonu’nu tezgahlara taşımaya başladı: “Gelecek nesillere bırakılması gereken değer”

Metro Türkiye, Samsun’da çevreci yöntemlerle yetiştirdiği Metro Premium Türk Somonu’nun ilk hasadını gerçekleştirdi. 350 tonluk üretimde deniz ekosistemi korunurken, gerçekleştirilen 350 tonluk hasatla 250 ton deniz balığının da yem olmasının önüne geçildiği açıklandı.

Çin liderliğinden ticaret savaşlarına karşı istihdamı koruma mesajı

Çin siyasi liderliği, ABD’nin gümrük tarifelerini yükseltmesiyle tırmanan ticari gerilimin iç ekonomideki etkilerini gidermek üzere, tarifelerden etkilenen şirketleri ve istihdamı korumaya yönelik özel politikaların uygulanacağını bildirdi.

DASK hakkında merak edilenler! 13 soruda deprem sigortası…

Türkiye’de Zorunlu Deprem Sigortası DASK uygulaması var. Ancak ülkedeki 20 milyon 32 bin konutun 11 milyon 272 bin 952’si sigortalı. Poliçenin her yıl yenilenmesi gerekiyor ancak yarıya yakını yenilenmiyor.

Merkez Bankası’nın rezervleri aralıksız 5 haftadır geriliyor

TCMB’nin son verilerine göre, net uluslararası rezervler 243 milyon dolar azalarak 38,6 milyar dolara düştü. Döviz varlıklarında düşüş yaşanırken, altın rezervleri artış gösterdi. Döviz yükümlülükleri ise artmaya devam ediyor.

Reel Kesim Güven Endeksi düştü

Reel Kesim Güven Endeksi, nisanda geçen aya göre 0,9 puan azalarak 103,2 oldu.

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Karahan, değişen dış ortamın ülkelerin para politikası çerçevesi açısından yeni zorluklar doğurduğunu belirterek, bu dönemde sıkı parasal duruşa odaklanmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir